Contoh Program PHP-MySQL untuk Data Pegawai

Php Mysql Logo 150x150Seperti contoh terdahulu, berikut ini merupakan contoh lain script PHP dan MySQL sederhana yang akan menampilkan dan pengolahan data pegawai. Contoh ini juga merupakan jawaban dari tugas UAS Pemrograman Web 2 untuk semester Genap 2007/2008 beberapa waktu lalu. Semoga contoh ini bermanfaat untuk semua.

Fitur dari contoh ini:

  • Halaman depan (index.php) yang mengontrol tampilan dan hanya informasi.
  • Halaman untuk entri data pegawai, termasuk entri foto.
  • Halaman untuk melihat data pegawai, termasuk link untuk edit, delete, dan melihat foto pegawai
  • Halaman untuk edit data pegawai
  • Halaman untuk delete data pegawai
  • Halaman untuk melihat foto pegawai (foto.php)

Database yang digunakan hanya terdiri dari satu tabel, yaitu tabel pegawai. Untuk struktur tabelnya dapat dilihat di soalnya, dan juga tersedia struktur  dan data dalam bentuk sql di contoh ini. Jangan lupa mengubah informasi login ke database yang ada di file koneksi.php.

Download contoh lengkap : pegawai.zip (180KB). Link download alternatif: Google Docs

201 thoughts on “Contoh Program PHP-MySQL untuk Data Pegawai

  1. Pa, thanx ya buat programnya……!
    tp kok ga bisa di tampilkan data pegawai yang di input yaa…….?
    saya sudah ganti di koneksi.php nya & dah buat database di mysql lewat import file sql nya jg…..! sedangkan di mysql nya dah masuk data tersebut, hanya tidak bisa di tampilkan lewat link di program ini….!!!
    tp kenapa jadi kepegawaian Budi Luhur yaa….???  padahal saya jg anak BL loh…….! tp dulu ga da tuh yg bagi2 script sperti ini….! brarti bapak baik skali yaa….. 😀 Thanx anyway bro for the knowledge that you gave………. 🙂

  2. #Ray Victory
    Jika mengalami kesulitan mengenai script tersebut, mungkin bisa dikirim ke saya scriptnya dan screen shootnya ke email saya. INsya Alloh nanti saya coba periksa. Thx

  3. mantappp
    simple
    mudah dipahami
    dah di install n berjalan dengan baik

    * tinggal step-by-stepnya untuk sistem pegawai ini (klo berkenan) he…he..
    * mau tahu untuk fitur filter atau searching pada aplikasi ini
    kerenn mas,

  4. Mas, terimakasih buat tutorialnya. Sudah banyak yang saya download. Saya baru belajar PHP dan MySql nya. Saya mau tanyak dikit walaupun beda dgn topik yg di atas. Saya mempunyai database (db_user) mempunyai field tgl_masuk dan tgl_keluar. Saya mau tampilkan di repot semua user yg tanggal keluarnya 2(dua) bulan lagi. Bgm cara querny nya ya mas.

    Terimakasih utk kebaikannya dan sukses selalu

     salam, Iyak

    1. kalo boleh minta tolong pak, saya dapat tugas membuat program kasir dengan bahasa php dan html saya kesulitan. mau minta tolong tutorial program kasirnya pak, terima kasih

  5. Pagi pak achmatim,
    Saya udah coba masukkan dari bapak, tetapi hasil yg saya peroleh di repotnya jadi tampil semua. Saya coba query dari mysql, hasilnya benar pak. Saya mohon bantuan bapak lagi, mungkin ada scrip php saya ya salah. Saya udah cari2 belum ketemu pak.
    Mohon maaf pak, scrip-nya saya kirim lewat email bapaknya.
    Terimakasih pak, untuk kebaikkannya dan juga ilmunya
     
    salam,
    Iyak
     

  6. jazakumullahu khairan katsiro atas buku dan petunjuknya sehingga saya sedikit tertarik dengan mysql dan php

  7. tmn2 ad yg udah coba program di atas …
    klo sudah … saya mau minta bantuan ny …
    untuk melihat detail pegawai, kan keluar tanggal lahir …
    saya mau nyoba dengan memunculkan 2 tanggal (tanggal lahir, tanggal masuk) …
    saya ad kendala pada scrip ini
    list($thn,$bln,$tgl) = explode (“-“,$row[‘tgl_lahir’]);
    klo ad tm2 yg bisa ngasi solusi saya tunggu ya ???
    thx

  8. makasih banget contoh programmnya..  ini sangat membantu untuk pemula seperti saya.. di tunggu lg  yang lain pak ahmad….

  9. terimakasihya mas ilmunya…
    mas minta contoh web tentang pembutan reservasi barang dan per gudangan
    terima kasih

  10. Hallo …. Mas Achmatin.!!!!! Apa Khabar ???, Kenalkan nama saya Marito, Gini…Mas, Aku Penggemar berat Situs anda …. Karna dari situs anda aku bisa belajar tentang mysql dan PHP secara otodidak, tetapi…saya agak susah untuk download program PHP anda diatas “Contoh Program PHP-MYSQL untuk data pegawai” Ketika aku download ada pesan “website’s security certificate” .

    Bisakah Mas Achmatin… Membantu memberikan alternatif download program diatas ???? sehingga saya juga bisa mendapatkan program diatas !!!!…. Terima kasih Jika Mas Achmatin Sudi membantu.

    Salam Kenal.

    Marito.

  11. Assalam…
    Trima kasih mas,,,ini yang saya cari tuk mulai blajar.,,,saya harus belajar lebih banyak tuk bisa jdi sperti mas yang dapat berbagi ilmu dengan siapapun.

    salam konco n matur suwun sanget..:-D

  12. makasih ya mas… lumayan buat pemula,,,
    mas add dunk YM aku na, biar bsa komikasian. sambil tukar pikiran n nambah wawasan
    wass…

  13. mnta tolong dung pa sy mw kkp nh membuat aplikasi Form dengan vb2008 aplikasi untuk menampilkan hasil input dan output pada sebuah perbengkelan

  14. saya baru aja register, saat mau download kok muncul keterangan
    This Connection is Untrusted 
              You have asked Firefox to connect
    securely to webdosen.budiluhur.ac.id, but we can’t confirm that your connection is secure.
              Normally, when you try to connect securely,
    sites will present trusted identification to prove that you are
    going to the right place. However, this site’s identity can’t be verified.
              What Should I Do?
             
                If you usually connect to
    this site without problems, this error could mean that someone is
    trying to impersonate the site, and you shouldn’t continue.
     
    ini bertanda apa, mohon bantuan, trims

  15. Pak ACHMATIM, kenapa:
    -untuk “Tampil data Pegawai” tidak bisa keluar isinya?
    -drop down tanggal tidak keluar?
    Padahal untuk entri bisa … 
    Saya menggunakan XAMPP, terimakasih banyak

  16. Makasih pa buat materi-materi beserta contohnya sangat membantu
     
    Kapan pa ngajar kita-kita di AMIK PAKARTI LUHUR

  17. mau nanya apa scrip tau sintak nya d php biar data yang tersimpan d database bisa terhapus sendiri lw sudah habis waktu nya

  18. makasih mas atas infonya,,,,
    mau nanya nich bro….bagaimana cara program php masql dibuat file exe.nya tanpa menjalankan xamp.
    seperti vb gitu!

  19. makasih masbro,, tapi kok ada beberapa keanehan yah,,
    seperti di page “edit_peg.php” :
    fiel nama muncul , field alamat muncul , field NIP gk muncul. trus kalo melakukan delete kok muncul begini yah :
    Data Pegawai telah berhasil dihapus”; } else { echo ”
    Data pegawai gagal dihapus
    “; } echo “Klik di sini untuk kembali ke halaman data pegawai”; } else { die (“Access Denied”); } ?>
    Dan satu lagi, dihalaman tampil.php backgroundnya biru tapi isi field (tulisannya) gk keliatan bro,,
    Mohon penjelasannya neh,, thanks 🙂

  20. saya sebelumnya memakai delhi dan sering menggunakan perintah sql, kira-kira kesulitan apa kalau mau pakai mysql…terima masih..

  21. saya senang main ke blog ini
    tutorialnya banyak
    banyak juga ebook buat downloadnya
    terima kasih

    BTW apakah pak achmad punya link tutorial php untuk input
    data multirow yang menggunakan jquery?

  22. Terima kasih banget atas contoh-contohnya Mas, Semoga jadi bagian dari amal ibadah. Saya yang lagi belajar sangat terbantu sekali.

  23. Mas Achmad mantabs banget nih script sangat membantu saya yang lagi belajar PHP, kalau boleh bisa ngga saya minta script aplikasi rekam medis dengan PHP, kalau bisa kirim ke email nanang.norbek@gmail.com.
    terima kasih, semoga ilmu Mas Achmad berkah..amin

  24. kalo mau bikin relasi misal kalo ada Field status[enum(‘PNS’, ‘Honorer’)], dan jabatan[enum(‘Kepala ‘Honorer’)]. kalo pilih Honorer pada status, pilihan di jabatan akan kosong. itu solusinya gimana ya? maaf kalo belepotan.

  25. bang, di database karyawan saya kan pake status deleted (karyawan yang sudah terhapus = 1 , karyawan aktif = 0) nah mau tanya bikin cekloginnya itu gimana ya..makasih bang

  26. Mas ada gak tutorial membuat website dinamis dengan dreamweaver, php dan mysql, soalnya saya ingin belajar membuat website di namis dari nol (saya masih newbie dalam masalah web ini mas) dan ingin saya implementasikan di sekolah saya mas (min subulussalam prov. aceh).
    mohon bantuannnya mas,
    kalau bisa kirim ke email saya ya mas,
    sebelumnya saya ucapkan terima kasih

  27. mas, bisa buatin form data penduduk ndak?? yang pake grid skalian, yg bisa simpan, edit, hapus.. aku pake wamp..

  28. mas, maaf sy baru belajar, saya ada kesulitan untutuk membuka databasenya. saya menggunakan xampp /php myadmin. mohon bantuannya. terimakasih. saya minta emailnya pak.

  29. trims pak tutorialnya bagus banget…… sangat bermanfaat
    saya baru belajar pak.. saya punya pertanyaan bagaimana cara menampilkan pesan peringatan bahwa ada pegawai yang akan naik gaji berkala 2 bulan lagi atau pesan kenaikan pangkat 2 bulan lagi… mohon pencerahannya pak…
    trims

  30. gan….minta info terus donk tentang contho2 soalx. saya hari ini cn download kok gagal y, kayax temporary!!
    makasi gan

  31. gan bagus sekali informasinya. oh iya gimana cara menggunakannya ya…trs program apa saja yang harus di pakai. kalau menggunakan xampp bisa ga, untuk buat data base nya gimana yaa ? terima kasih.

  32. assalamualaikum…bole saya tanya sedikit tentang php+mysql? saya maseh belajar lagi dan saya kurang tahu tentang php ini.

  33. Bang, saya sudah coba run script ini.
    Saya modif sedikit untuk tujuan support pekerjaan saya di kantor.
    Tapi ada beberapa kendala yang saya alami.

    Saya sudah kirim email ke abang untuk mohon bantuannya.

    Saya berharap Bang Solihin bersedia meluangkan
    waktunya untuk membaca, melihat dan memperbaiki
    script ini yang sudah saya modifikasi untuk tujuan pekerjaan
    saya dikantor.

    Terima kasih sebelumnya Bang.

      1. Thank you Bang.

        Saya sudah terima emailnya. Tapi ada beberapa hal yang masih mengganjal, dan belum saya temukan jawabannya.

        Mohon bantuannya Bang.

        Saya sudah email ke Abang permasalahan tersebut.

        Mohon cek emailnya Bang.

        Saya benar-benar kesulitan dalam hal ini, karena
        data yang saya butuhkan seperti punya urutan kategori
        bertingkat Bang.

        Mohon cek email Abang.

        Thanks sebelumnya. Saya tunggu info dari Bang Solihin.

      2. mas saya baru belajar php, bisa minta contoh program pegawainya gak.. link downloadnya sudah tidak bisa berfungsi.. terimaksih mas

  34. Thank you Bang. saya sudah terima email terakhirnya.
    Tapi masih ada yang belum saya pahami lagi proses sistem.
    Mohon bantuannya Bang.

    Saya sudah kirim email balik. Saya mohon bantuannya Bang.

    Saya kena deadline pula. he… please… mohon bantuannya Bang.

  35. Bang, kenapa saat klik tombol tanggal tidak muncul, saat cek ternyata ada yang error

    Notice: Undefined index: thn in C:\xampp\htdocs\datapegawai\input_peg.php on line 8

    Notice: Undefined index: bln in C:\xampp\htdocs\datapegawai\input_peg.php on line 8

    Notice: Undefined index: tgl in C:\xampp\htdocs\datapegawai\input_peg.php on line 8
    adakah solusinya?

  36. Excellent weblog right here! Also your web site so much up
    very fast! What web host are you the usage of? Can I am getging your associate
    link in your host? I wish my site loaded up as fast as yourss lol

  37. fantastic submit, very informative. I’m wondering why the opposite experts of this secxtor
    don’t realize this. You should proceed your writing. I am confident, you have a huge readers’ base already!

  38. I’ve been having issues with my Windows hosting. It has set me back quite a bit while making the next list. This is the current list that I have. I should add another list in less than a week. I’ll let you all know when the next list is ready. Thank you for your patience.

  39. Fantastic goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just tooo great.
    I really like what you’ve acquired here, certainly
    like what you are stating and the way in which you
    say it. You make itt entertaining and you still take care of to keep it wise.
    I cant wait to read far more from you. This is
    really a terrific website.

  40. My spouse and I stumbgled over here coming from a different
    website and thought I should check things out. I like what I see so i am just following you.
    Lookk forward to finding out about your web page
    for a second time.

  41. Hi there, You’ve donje an incredible job.
    I will definitely digg itt and personally recommend to my friends.
    I’m confident they’ll be benefited from this website.

  42. I feel this iss among thee most important information for me.And
    i am glad reading your article. But should commentary
    on few normal issues, The webb site style is
    ideal, the articles is in point of fact nice : D. Just right task, cheers

  43. Can I just say what a rlief to find a person that genuiknely knows what they aare discussing on the web.
    You definitely understand hhow to bring a problem to light and make
    it important. More and more people need to look at this and understand this sidre
    of your story. It’s surprising you’re not more popular since youu definitely possess the gift.

  44. Great goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just too magnificent. I actually like what you have acquired here, really like what you’re saying and the way in which you say it. You make it entertaining and you still care for to keep it smart. I cant wait to read much more from you. This is really a great website.

  45. Just wish to say your article is as astonishing. The clarity for your post is simply cool and i could assume you’re an expert in this subject. Fine together with your permission let me to clutch your RSS feed to stay updated with drawing close post. Thanks 1,000,000 and please carry on the gratifying work.

  46. I’m not positive where you are getring your info, howsver great topic.

    I must spen a while studying more or understanding more.

    Thanks for fantastic information I was on the lookout for this info
    for my mission.

  47. My spouse and I absolutely love your blog and find most of your post’s to be precisely what I’m looking for. Does one offer guest writers to write content for you? I wouldn’t mind composing a post or elaborating on most of the subjects you write related to here. Again, awesome web site!

  48. Today, while I was at work, my sistesr stole my iphone and
    tested to see if it can survive a thirty foot drop, just so shee can be a youtube sensation. My apple ipad is
    noww destroyed and she has 83 views. I know this is totally off topic but I
    hhad to share iit with someone!

  49. Paykasa, 16 haneli pin kodundan oluşan, daha önce çok yaygın olarak kullanılan bir ön ödemeli kart türüne benzeyen, içerisinde euro bakiyesi olan bir ön ödemeli sanal karttır. İçerisindeki bakiyeler özel olarak üretilemediği için standart kart bakiyeleri 10, 20, 50, 100, 150, 250 tek kart bakiyesi olarak satılmaktadırlar. Tek kullanımlık bir kart olan paykasa kart, kullanılan sitede kartın bakiyesini girmenize gerek kalmadan sadece 16 haneli tek kullanımlık koduyla işlem yapmanıza olanak sağlamaktadır.

  50. Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with some pics to drive the message home a little bit, but other than that, this is fantastic blog. A fantastic read. I will certainly be back.

  51. I like it! Interesting info over this web. It is pretty worth enough for me. In my opinion, if all website owners and bloggers made good content as you did, the web will be a lot more useful than ever before.| I could not resist commenting. I have spent some hours trying to find such infos. I’ll also share it with a couple of friends interested in it. I have just bookmarked this website. Done with the work done, I going to watch some model gay webcams. Thanks!!Greetings from Monterrey!

  52. Hi. I have a blog which i installed wordpress. So far so good. Except that wordpress stats shows me the visits and i want it to show how many visitors visited my blog. Can anyone help me? Thanks a lot..

  53. I like it! Interesting info over this website. It’s pretty worth enough for me. In my opinion, if all site owners and bloggers made good content as you did, the internet will be much more useful than ever before.| I couldn’t resist commenting. I ‘ve spent some hours looking for such infos. I will also share it with a couple of friends interested in it. I’ve just bookmarked this website. Right now with the search done, I will watch some model gay cams. Thanks!!Greetings from Miami!

  54. Wonderful article! This is the type of info that should be shared around the net.
    Disgrace on Google for no longer positioning
    this publish upper! Come on over and seek advice from my site .

    Thank you =)

  55. There’s nothing hotter in this entire world than seeing two girls make sweet love. Seeing a girl face deep in pussy is a dream come true. Dreams have a way of turning into reality at https://t.frtyt.com/ekuezzm5kw?aff_id=29696&offer_id=5407&nopop=1 This site is dedicated to stepsisters who love to lick and finger each other. You always knew stepsisters did this sort of thing with each other. You just never seen it with your own eyes until now!

  56. Its such as you read my mind! You appear to grasp a lot approximately this, like you wrote the e book in it or something. I think that you can do with some p.c. to force the message house a bit, however instead of that, that is great blog. An excellent read. I will certainly be back.

  57. Thank you for every other great post. The place else may anybody get that type of information in such an ideal approach of writing? I have a presentation next week, and I am at the search for such info.

  58. Excellent beat ! I wish to apprentice while you amend your website, how could i subscribe for a blog website? The account helped me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright clear idea

  59. excellent post, very informative. I wonder why the other experts of this sector don’t notice this. You should continue your writing. I am confident, you have a huge readers’ base already!

  60. Thank you for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do some research on this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more clear from this post. I am very glad to see such wonderful information being shared freely out there.

  61. Thahk you for some other wonderful article. The place else
    may just anybody get that kind of info in such a perfect method of writing?
    I’ve a presentatin next week, and I’m at the look for such info.

  62. I really like your writing style, great info, appreciate it for putting up :D. “If a cluttered desk is the sign of a cluttered mind, what is the significance of a clean desk” by Laurence J. Peter.

  63. Are you looking to get laid today? As in right this fucking minute? If so, then you need to check out https://t.hrtye.com/ze97vsfi2o?aff_id=29696&offer_id=5614&nopop=1 This is the one site where you can get some action the same day you join. Don’t even fool around with Facebook and those other so called dating sites. You’re never going to get laid at any of those places. There’s all kinds of pussy just waiting for you to pound it silly here. Don’t forget to buy a box of condoms while you’re out today. You’re going to need them!

  64. I like what you guys are up too. Such intelligent work and reporting! Carry on the excellent works guys I’ve incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my site :).

  65. Hello! I could hve sworn I’ve visited this site before but after going through
    many of the posts I realized it’s new to me. Anyhow, I’m definitely
    pleased I discovered it and I’ll be bookmarking it and checking back often!

  66. I like this web blog very much, Its a real nice berth to read and receive info . “Words are like leaves and where they most abound, Much fruit of sense beneath is rarely found.” by Alexander Pope.

  67. Attractive section of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts. Any way I’ll be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently rapidly.

  68. Are you sick and tired of being lonely? Why should you not have someone special in your life? Everyone deserves to find love. You can find that and a whole lot more at https://t.irtyc.com/avekqggwlc?aff_id=29696&offer_id=3785&bo=2753,2754,2755,2756 This is one of those sites where it’s super easy to hook up. You’ll meet all kinds of girls. Don’t sit on the couch and hang out online all night. Hook up with a chick and have yourself a little fun. Every guy deserves to have a gal in his life. What are you waiting on?! Connect with a cutie today and put a smile all over your face.

  69. I in addition to my pals have already been taking note of the best items located on your web page and so then I got an awful feeling I never thanked the web site owner for those tips. My young boys had been as a consequence very interested to read through all of them and have in effect simply been enjoying those things. Many thanks for being so considerate and also for picking out this sort of brilliant subject areas most people are really wanting to discover. My very own honest regret for not expressing gratitude to sooner.

  70. Thank you a lot for giving everyone an exceptionally pleasant possiblity to read critical reviews from this website. It’s usually so kind plus packed with a good time for me and my office peers to visit your blog no less than thrice weekly to find out the new guides you will have. And definitely, I am also always contented with all the tremendous concepts served by you. Certain 4 areas in this posting are in truth the finest we’ve ever had.

  71. Hi, I think your blog might be having browser compatibility issues. When I look at your blog site in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, very good blog!

  72. I used to be recommended this web site by way of my cousin. I am not certain whether or not this publish is written through him as no one else know such special approximately my problem. You’re wonderful! Thank you!

  73. Thanks for some other wonderful post. The place else may just anyone get that kind of info in such an ideal approach of writing? I have a presentation subsequent week, and I am on the search for such information.

  74. Unquestionably believe that which you stated. Your favorite reason appeared to be on the internet the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked while people think about worries that they just don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

  75. Great post. I used to be checking constantly this weblog and I’m inspired! Extremely useful info specially the remaining section 🙂 I deal with such info much. I used to be looking for this certain info for a very long time. Thank you and best of luck.

  76. Admiring the persistence you put into your blog and detailed information you present. It’s good to come across a blog every once in a while that isn’t the same outdated rehashed material. Fantastic read! I’ve saved your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.

  77. I like it! Interesting information over this web. It is pretty worth enough for me. In my opinion, if all web owners and bloggers made good content as you did, the internet will be a lot more useful than ever before. I couldn’t resist commenting. I have spent 3 hours trying to find such informations. I will also share it with some friends interested in it. I have just bookmarked this website. Done with the work done, I will enjoy some online homo cams. Thank you very much!! Greetings from Fort Worth!

  78. Are you the type of guy who likes to look at fat girls naked? If so, then https://t.frtyh.com/755v8haio0?aff_id=29696&offer_id=5331&bo=2753,2754,2755,2756 is the site you’ve been searching for. It’s full of nothing but sexy fat women. These big beautiful women are exactly what your eyeballs have been begging to see. Don’t be surprised if you pop a boner while looking at these hefty honeys. They’re full of curves and are exactly what your penis likes.

  79. Wow! This could be one particular of the most beneficial blogs We have ever arrive across on this subject. Actually Magnificent. I am also an expert in this topic therefore I can understand your hard work.

  80. Buy Private proxies: BEST PRIVATE PROXIES – Top-notch superior, Unlimited data transfer rate, 1000 mb/s superspeed, 99,9 uptime, Low successive IP’s, Not any practice restrictions, Numerous subnets, USA or maybe The european countries proxies – Buy Currently – https://ProxyBig.com

  81. We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your website provided us with valuable information to work on. You’ve done an impressive job and our entire community will be thankful to you.

  82. You could definitely see your enthusiasm within the paintings you write. The sector hopes for more passionate writers like you who aren’t afraid to say how they believe. Always go after your heart.

  83. I am also commenting to make you understand of the incredible discovery my cousin’s daughter gained reading through your site. She even learned too many issues, which included what it’s like to have a marvelous helping heart to have men and women with ease completely grasp various tortuous issues. You truly exceeded people’s desires. Thank you for supplying such priceless, dependable, edifying as well as easy thoughts on your topic to Gloria.

  84. My spouse and I totally like your blog and find a lot of your articles to be precisely what I am interested in. Do you offer people to write material for you? I wouldn’t mind composing an article relating to luck patcher apk or on some of the things you write about on this site. Awesome information site!

  85. seo uzmanı olarak şirketimiz php seo hizmeti vermektedir günümüz ortamında site sahiplerinin php bilgisi nekadar iyi olsada php seo metotları arama motorlarında optimize edilmesi gereken hususlardan bir tanesi web siteniz nekadar iyi olsada arama motorlarına duyarlı olmasına özen gösterin. php seo uzmanlarımızdan destek alabilirsiniz sitenizi aramotorlarına duyarlı hale geçirelim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *